Masy plastyczne ze składników dostępnych w każdej kuchni

Masy plastyczne typu slime czy ciastolina to obecnie najmodniejsze „zabawki” wśród dzieci. Moi chłopcy wydają całe kieszonkowe na zakupy „glutków” w sklepiku szkolnym. Jednak takie masy z powodzeniem można zrobić samodzielnie w domu. Sprawdź mój przepis na: masę balonową czy sprytną plastelinę, a z pewnością się nie zawiedziesz! Tym razem postanowiłam sprostać wymaganiom rodziców najmłodszych dzieci i podzielić się przepisami na najprostsze, a zarazem najbardziej bezpieczne masy plastyczne, wykonane tylko i wyłącznie ze składników spożywczych.

Dlaczego polecam właśnie te masy?

  • Wszelkie masy sensoryczne, które można ugniatać, ściskać, lepić czy rozciągać, doskonale stymulują motorykę.
  • Przepisy, z których dziś korzystam, doskonale nadają się dla najmłodszych, bo nie zawierają toksycznych składników. Nic się nie stanie, jeśli maluch włoży masę do buzi, co najwyżej może mu ona nie posmakować.
  • Składniki, których użyłam są naprawdę tanie. Jestem przekonana, że większość z nich znajdziesz w swojej kuchni.
  • Wykonanie poszczególnych przepisów nie zajmie Ci więcej niż 3 minuty. Więcej czasu poświęcisz na sprzątanie po zabawie, ale naprawdę warto się poświęcić, dla chwili radości.

Koniecznie zobacz film, jaki nagrałam podczas robienia masy i przekonaj się jak błyskawicznie powstają!

  1. Mannolina

Zacznę od masy, która swoim wyglądem, jak i właściwościami przypomina ciastolinę. Do jej wykonania potrzebujesz:

  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1/2 szklanki ciepłej wody

Wykonanie:

  1. Kaszę wsyp do miski i zalej ciepłą wodą.
  2. Zagnieć. Gotowa masa powinna odchodzić od ręki.

Wskazówka: Jeśli chcesz zabarwić masę, dodaj kilka kropli barwnika do wody jeszcze przed zalaniem nią kaszy.

  1. Piasek księżycowy

O tej masie pisałam już wiele razy. Jest bardzo podobna do mokrego piasku, ale delikatniejsza w dotyku. Można z niej lepić babki i wycinać wzory.

Aby wykonać księżycowy piasek czy też „moon sand”, przygotuj:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki oleju

Wykonanie:

1. Dokładnie wymieszaj składniki

Wskazówka: Masę możesz przechowywać nawet do kilku tygodni. Wystarczy, że schowasz ją w szczelnie zamykanym pojemniku np. po lodach i wstawisz do lodówki.

  1. Najprostszy glutek

Chcesz wykonać glutka czy slime, ale boisz się dodawać boraksu? Mam dla Ciebie alternatywę: rozciągliwą masę z dwóch banalnych składników! Przygotuj:

  • 100 ml dowolnego napoju (np. wody, soku czy coli)
  • 1 łyżkę mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

  1. Dokładnie wymieszaj składniki w miseczce.
  2. Wstaw miskę do mikrofalówki na 15 sekund.
  3. Wyjmij i zamieszaj.
  4. Ponownie wstaw do mikrofalówki.
  5. Powtarzaj czynność, aż uzyskasz rozciągliwą masę.
  6. Zostaw masę na kilka minut, aby wystygła zanim zaczniesz się nią bawić.

To jak, od której masy rozpoczniesz zabawę? 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *